Meet Renel Team- Managing Director

Ευχαριστούμε την δημοσιογράφο Δήμητρα Τάγκα από την ενημερωτική ιστοσελίδα thesstoday.gr για την παρακάτω συνέντευξη του Managing Director της Renel Χαράλαμπου Καρδαρά:

Ένας απολογισμός και αξιολόγηση του 2023, πόσα και ποια έργα ολοκληρώθηκαν, τι ύψους επενδύσεις υλοποιήσατε, κύκλος εργασιών σε νούμερα.

Το 2023 ήταν μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις, αλλά και σημαντικών επιτευγμάτων για την Renel. Ολοκληρώσαμε με επιτυχία πλήθος έργων, όπως:

  • Κατασκευή και λειτουργία ενός φωτοβολταϊκού πάρκου 1MW στην Πάρο
  • Αναβάθμιση του συστήματος ενεργειακής διαχείρισης σε μια μεγάλη βιομηχανική μονάδα στη Βόρεια Ελλάδα
  • Ανάπτυξη και υλοποίηση ενός καινοτόμου συστήματος φωτισμού ενός αρχαιολογικού μνημείου στο Κιλκίς

Παράλληλα, υλοποιήσαμε επενδύσεις ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ σε νέες τεχνολογίες και εξοπλισμό, ενώ ο κύκλος εργασιών μας ανήλθε στα 6 εκατομμύρια ευρώ. Τέλος, ιδρύθηκε μια νέα εταιρεία στον όμιλό μας, η ReSight, η οποία εξειδικεύεται στο Energy Consulting επιχειρήσεων και οργανισμών.

Ποιο είναι το επενδυτικό πλάνο και οι στόχοι της εταιρείας για την τρέχουσα χρονιά; Σχεδιάζετε νέα έργα και αν ναι, ποια και τι αφορούν;

Για το 2024, έχουμε θέσει φιλόδοξους στόχους, με έμφαση στην ανάπτυξη και υλοποίηση καινοτόμων λύσεων στον τομέα της ενέργειας. Σχεδιάζουμε επενδύσεις ύψους άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ, ενώ παράλληλα στοχεύουμε στην αύξηση του κύκλου εργασιών μας στα 8 εκατομμύρια ευρώ. Η μεγαλύτερη μας όμως επένδυση αποτελεί η προσέλκυση νέων, ταλαντούχων μηχανικών και η ταυτόχρονη επιμόρφωση τους σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα που οφείλει να είναι ενήμερος ένας σύγχρονα καταρτισμένος επαγγελματίας.

Μερικά από τα νέα έργα που σχεδιάζουμε περιλαμβάνουν:

  • Κατασκευή νέων φωτοβολταϊκών πάρκων στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα
  • Ανάπτυξη ενός συστήματος αποθήκευσης ενέργειας για μια μεγάλη βιομηχανία στην περιοχή του Βόλου
  • Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος σε δώμα σε μεγάλο εμπορικό κέντρο στην περιοχή της Αττικής
  • Ενεργειακές αναβαθμίσεις σε εμβληματικά κτήρια του ευρύτερου δημόσιου τομέα σε Θεσσαλία-Αττική-Μακεδονία, όπως το γυάλινο κτήριο της Σχολής Θετικών Επιστημών στο ΑΠΘ

Εκτός από τη Θεσσαλονίκη, σε ποιες άλλες περιοχές δραστηριοποιείστε;

Εκτός από τη Θεσσαλονίκη, η Renel διαθέτει γραφεία στo Βόλο (Renel Engineering Hub) και μηχανικούς στην Αττική. Παράλληλα, δραστηριοποιούμαστε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού, μέσω συνεργασιών με άλλες εταιρείες.

Είναι ανοδική η τάση των επιχειρήσεων της χώρας μας για υιοθέτηση βιώσιμων και καινοτόμων λύσεων στον τομέα της ενέργειας ή προχωράμε με πιο αργούς ρυθμούς;

Η τάση υιοθέτησης βιώσιμων και καινοτόμων λύσεων στον τομέα της ενέργειας από τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι όντως ανοδική. Η ενεργειακή κρίση, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη περιβαλλοντική συνείδηση, ωθούν ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις να αναζητήσουν λύσεις για την μείωση του ενεργειακού τους κόστους και του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν, όπως η έλλειψη επενδυτικών πόρων, η γραφειοκρατία και η έλλειψη τεχνογνωσίας.

Ποιοι κλάδοι είναι πιο απαιτητικοί και πιο απρόθυμοι για τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο ενεργειακά μέλλον;

Οι πιο απαιτητικοί και απρόθυμοι κλάδοι για τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο ενεργειακά μέλλον είναι αυτοί που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε ορυκτά καύσιμα, όπως η βαριά βιομηχανία, η μεταλλουργία και οι μεταφορές.

Αυτοί οι κλάδοι αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις, όπως η υψηλή αρχική επένδυση για την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, η αβεβαιότητα για το μέλλον των αγορών ενέργειας και η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.

Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι κύριες προκλήσεις/εμπόδια που αντιμετωπίζει ο κλάδος σας;

Οι κύριες προκλήσεις/εμπόδια που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας είναι:

  • Η υψηλή αρχική επένδυση για την ανάπτυξη και υλοποίηση νέων τεχνολογιών
  • Η γραφειοκρατία και οι αδειοδοτικές διαδικασίες
  • Η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού
  • Η αβεβαιότητα για το μέλλον των αγορών ενέργειας

Παρά τις προκλήσεις, ο κλάδος της ενέργειας παρουσιάζει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης. Η στροφή προς τις βιώσιμες πηγές ενέργειας και η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών δημιουργούν νέες ευκαιρίες για τις εταιρείες που είναι έτοιμες να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες.