Δίνοντας νέα ζωή στις τοπικές κοινωνίες

Η Renel Energy & Power Engineering πιστεύει στην αξιοποίηση της δύναμης της καινοτομίας για τη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος. Ένας βασικός τομέας στον οποίο αυτή η εστίαση έχει σημαντικό αντίκτυπο είναι ο μετασχηματισμός υφιστάμενων κτιρίων σε Κτίρια Σχεδόν Μηδενικής Ενέργειας (Nearly Zero-Energy Buildings, NZEBs).

NZEBs: Αναζωογονώντας Ιστορικές Δομές και Κοινότητες

Τα NZEBs είναι κτίρια σχεδιασμένα να ελαχιστοποιούν την κατανάλωση ενέργειας μέσω ενός συνδυασμού μέτρων ενεργειακής απόδοσης και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτό δεν μειώνει μόνο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενός κτιρίου, αλλά δίνει νέα ζωή σε ιστορικές δομές και ενισχύει τα θεμέλια των τοπικών κοινωνιών.


Η Δέσμευση της Renel στα NZEBs: Παραδείγματα από τον Πραγματικό Κόσμο

Η Renel είναι περήφανη που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του κινήματος NZEB στην Ελλάδα, όντας επίσης μέλος του IsZEB Cluster. Αναλάβαμε πολλά έργα που αποδεικνύουν τη μεταμορφωτική δύναμη των NZEBs:

Κεντρικά Γραφεία Διοικητηρίου (Γρεβενά): Το έργο αυτό περιελάμβανε την ολοκληρωτική ενεργειακή αναβάθμιση ενός ιστορικού κτιρίου, με αποτέλεσμα σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και αναζωογονημένο χώρο για πρωτοβουλίες περιφερειακής ανάπτυξης. (Σύνδεσμος: https://www.renel.gr/en/renelstories/regional-development-fund/)

Σχολή Καλών Τεχνών (Δελφοί): Η Renel αναβάθμισε αυτό το εμβληματικό κτίριο με ενεργειακά αποδοτικές λύσεις, προωθώντας ένα βιώσιμο εκπαιδευτικό περιβάλλον για τις μελλοντικές γενιές καλλιτεχνών. (Σύνδεσμος: https://www.renel.gr/en/renelstories/school-of-fine-arts/)

Δήμος Άρτας: Μετατρέψαμε ένα δημοτικό κτίριο σε NZEB, δείχνοντας το δρόμο για την ενεργειακή απόδοση στην τοπική αυτοδιοίκηση και εμπνέοντας την κοινότητα. (Σύνδεσμος: https://www.renel.gr/en/renelstories/municipality-of-arta/)

Δήμος Θήρας: Οι εργασίες της Renel σε ένα δημοτικό κτίριο στην γραφική Σαντορίνη ανέδειξαν τη δυνατότητα επίτευξης ενεργειακής απόδοσης ακόμα και σε ιστορικά σημαντικές τοποθεσίες. (Σύνδεσμος: https://www.renel.gr/en/renelstories/municipality-of-thera/)

Σχολή Ζωσιμαδών Ιωαννίνων: Το έργο αυτό κατέδειξε τα οφέλη των NZEBs στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, προωθώντας την ευαισθητοποίηση για τη βιωσιμότητα μεταξύ των μαθητών και της ευρύτερης κοινότητας. (Σύνδεσμος: https://www.renel.gr/en/renelstories/zosimaia-pedagogical-academy/)

Δήμος Πρεσπών: Οι εργασίες της Renel σε ένα δημοτικό κτίριο στον Εθνικό Δρυμό Πρεσπών ανέδειξαν τον ρόλο των NZEBs στην προστασία περιβαλλοντικά ευαίσθητων περιοχών. (Σύνδεσμος: https://www.renel.gr/en/renelstories/municipality-of-prespes/)


Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο των προσπαθειών μας για καινοτομία σε αυτόν τον συγκεκριμένο τομέα αποδεικνύεται και από τη συμμετοχή μας με το Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) στο έργο REHOUSE EU, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας «Horizon Europe» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Τα οφέλη από αυτές τις παρεμβάσεις συμβάλλουν στους παρακάτω τομείς:

  • Διατήρηση της ιστορικής κληρονομιάς: Οι αναβαθμίσεις σε Κτίρια Σχεδόν Μηδενικής Ενέργειας (NZEB) μπορούν να γίνουν με σεβασμό και διακριτικότητα, διατηρώντας τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα των ιστορικών κτιρίων.
  • Αύξηση της αξίας της ιδιοκτησίας: Τα ενεργειακά αποδοτικά κτίρια είναι πιο ελκυστικά για ενοικιαστές και αγοραστές, ενισχύοντας την τοπική αγορά ακινήτων.
  • Δημιουργία θέσεων εργασίας: Τα έργα NZEB δημιουργούν ευκαιρίες για εξειδικευμένους εργαζόμενους στον τομέα της μόνωσης, της εγκατάστασης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των συστημάτων διαχείρισης κτιρίων.
  • Προώθηση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης: Τα NZEB αποτελούν απτά παραδείγματα του τρόπου με τον οποίο οι κοινότητες μπορούν να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

Η Renel δεσμεύεται για συνεργασία με κοινότητες σε όλη την Ελλάδα για να ξεκλειδώσει τις δυνατότητες των Κτιρίων Σχεδόν Μηδενικής Ενέργειας (NZEBs). Μαζί, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα μέλλον όπου τα ιστορικά κτίρια θα διατηρηθούν για τις επόμενες γενιές, ενώ οι τοπικές κοινωνίες θα ευδοκιμήσουν σε ένα πιο βιώσιμο περιβάλλον.