Περιφέρεια Ηπείρου

Αυτό πρόκειται για ένα μοντέλο λειτουργίας Φωτοβολταϊκού πάρκου που βοήθησε τους μαθητές να κατανοήσουν πώς λειτουργούν οι ΑΠΕ.

Στα πλαίσια του Interreg IPA CBC Greece–ALbania 2014-2020, αναλάβαμε την προμήθεια και εγκατάσταση λαμπτήρων Led και αντλιών θερμότητας για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης της ιστορικής Ακαδημίας αλλά και των Επιδεικτικών Μοντέλων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας προκειμένου οι μαθητές να κατανοήσουν πλήρως την αξία της πράσινης ενέργειας.

Με τη χρήση ενός μοχλού, ένα σύστημα γραναζιών, (που συνδέονται μεταξύ τους με καντράν με οδοντωτούς μίσχους πάνω τους), μπορεί και γυρίζει ταυτόχρονα και τα 10 Φωτοβολταϊκά στοιχεία, δεξιά και αριστερά. Το παραγόμενο ρεύμα φορτίζει μια τράπεζα μπαταριών. Αφού φορτιστούν οι μπαταρίες, και με την ενεργοποίηση ενός διακόπτη, οδηγούμε το ρεύμα στους πόλους φωτισμού ενός οικισμού. Τα φώτα του χωριού παραμένουν αναμμένα μέχρι να τελειώσουν οι μπαταρίες. Στη συνέχεια πρέπει να επαναφέρουμε τον διακόπτη στην αρχική του θέση για να ξαναρχίσουμε να φορτίζουμε τις μπαταρίες.

Αυτά τα μοντέλα συνοδεύονται από μονάδες μέτρησης, Η/Υ και λογισμικό για επεξεργασία σε πραγματικό χρόνο και απεικόνιση μετρήσεων, χρονοσειρών και διαγραμμάτων. Η τάση και η ισχύς του ηλεκτρικού ρεύματος που παράγεται από τα παραπάνω μοντέλα παρακολουθούνται από τις μονάδες μέτρησης, που μεταφέρουν τα αντίστοιχα δεδομένα στον υπολογιστή για επεξεργασία και εκτέλεση υπολογιστικών ασκήσεων και εργασιών, με τη βοήθεια των οποίων οι μαθητές μπορούν να συγκρίνουν και να αξιολογήσει τα αποτελέσματα και τα οφέλη των εναλλακτικών ρυθμίσεων παραγωγής ενέργειας, όπως αλλαγές στη ροή του ανέμου, την πίεση του νερού, τις κλίσεις ηλιακής παρακολούθησης κ.λπ.